Wandeling door Rupelmonde

Al wandelend werden we gegidst door onze vrienden Ferdinand en Anna, Anna is gids van Rupelmonde en bijgevolg goed geplaatst om ons de nodige geschiedenis en kennis bij te brengen aangaande de geschiedenis van de mooie gemeente Rupelmonde. Het werd een zeer gezellige tour door de gemeente Rupelmonde. De allereerste meldingen over een nederzetting op deze plaats hebben het over een Romeinse militaire Castra. Deze zou van groot strategisch belang zijn geweest, gezien de ligging. De Romeinen hadden zo een goed overzicht over de aanpalende vijandelijke gebieden van de Nerviërs, Atrebati en Menapiërs. Vlaamse kronieken spreken in de 9de eeuw voor het eerst over de stad Rupelmonde. In diezelfde eeuw werd de stad en haar kasteel gedeeltelijk verwoest door doortrekkende Noormannen. Vanaf de 12de eeuw ontwikkelde Rupelmonde zich tot een belangrijke handelsplaats. In 1271 verleende Margaretha van Constantinopel de stad het privilege om tol te heffen op de Schelde en de Rupel. Vanaf de 14de eeuw bezat Rupelmonde stadsrechten. In de late Middeleeuwen volgde na vele oorlogen de economische neergang.

Kasteel van Rupelmonde in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria illustrata, 1641)

Centrum van Rupelmonde in de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria illustrata, 1641)

 

Vanaf de 19de eeuw begon weer een periode van economische voorspoed. Dit kwam vooral door de oprichting van steenbakkerijen en zoutziederijen. Deze sectoren werden echter weer opgeheven vanwege de kleine oppervlakte van de stad en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden. De steenbakkerijen vertrokken rond 1880 naar een nabijgelegen dorp, dat daarna Steendorp werd genoemd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er ter hoogte van Rupelmonde – net als in Antwerpen – een tijdelijke pontonbrug aangelegd om inwoners van Klein Brabant die op de vlucht waren voor oprukkende Duitse troepen een veilige oversteek te bieden. In 1944 werd de stadskern getroffen door een Duitse V2 raket waarbij tien doden vielen. Tegenwoordig is Rupelmonde een rustig dorpje, dat meer dan gewone aandacht geniet van vele toeristen. Deze voelen zich aangetrokken door de alom aanwezige historische sfeer. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rupelmonde

Alle foto’s zijn copyright beschermd, gelieve deze niet te gebruiken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming via E-mail. All photo’s are copyright protected, please don’t copy them without express permission by E-mail.