Vechten tegen kanker

Geplaatst door Jos vr, oktober 30, 2015 12:09:51

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het zogenaamde – vechten tegen kanker – ook maar iets zou bijdragen aan het genezingsproces.

Het ondergaan van het ganse kankertraject lijkt me veel logischer. Het is ons ganse lichaam dat instaat voor het zware renovatiewerk tijdens en na de therapieën. Psychisch moet men uiteraard gezond blijven omdat men niet zou afglijden naar een poel van zelfmedelijden of erger nog, zou stoppen met de behandelingen. Wanneer ons brein niet meewil, valt als het ware ons lichaam stil.

Belangrijk in deze is steeds het eindresultaat – verbetering en of genezing – in gedachten te houden. Optimistisch blijven, kop op! En niet depressief worden is gemakkelijk gezegd, maar zo een zware behandeling is moeilijk voor te stellen voor niet kanker patiënten.

Diegene die ons nauw aan het hart liggen beseffen dat zo een chemo aanval op je lichaam tijdelijk is maar voor een uitermate ziek mens is het anders. Zonder ondersteuning van partner, familie, vrienden en kennissen is het zeer moeilijk om niet af te glijden in een miserie die totaal vervaagt van de werkelijkheid, men ziet het einde van de behandeling niet meer en begint te doemdenken. Men mag er zeker van zijn dat, een kankertraject van zeven maanden zoals dit bij mij het geval is er geen vijf minuten passeren zonder aan het woord ‘kanker’ te denken, reken daar dan alle doemscenario’s bij, alle tegenslagen, zieker dan ziek zijn en je weet misschien wat ik bedoel. Dit redt men niet alleen.

Mensen die ’kanker’ van dichtbij meegemaakt hebben of meemaken, hetzij bij hen zelf of bij een familielid, vriendin of vriend hebben sowieso meer een idee van het gehele af te leggen kankertraject en beseffen terdege hoe belangrijk ondersteuning van een kankerpatiënt wel is. Men beseft het dikwijls pas wanneer men zelf ingelijfd word in het kankerleger.

“Mannen hebben één kans op drie, vrouwen één op vier om opgeroepen te worden in het kankerleger. Op medailles voor moed moet men daar niet rekenen, men mag al blij zijn na gedane dienstplicht – levend – huiswaarts te keren.
Jos “

Lees verder: De dood, mijn visie