Overlevingsmodus

Geplaatst door Jos op 24/06/2016

Het is na het lezen van onderstaand ingekort artikel van de ‘DeRedactie’ dat ik besloot om deze extra post de wereld in te sturen

Kom op tegen Kanker begint een campagne voor patiënten die na hun behandeling blijvende klachten hebben en verzamelt getuigenissen. Kankerpatiënten voelen zich na hun behandeling vaak aan hun lot overgelaten. Dat komt omdat zowel de steun uit de omgeving als de professionele hulp dikwijls wegvalt. Patiënten krijgen na hun kankerbehandeling vaak af te rekenen met fysieke, psychosociale en financiële problemen. Volgens Kom op tegen Kanker is de behoefte aan informatie en begeleiding na de behandeling groot. “De problemen na afloop van de behandeling zijn zwaar onderschat en blijven vaak onderbelicht”, licht Hans Neefs van Kom op tegen Kanker toe. “Patiënten kunnen bijvoorbeeld vaak dan pas starten met de verwerking, omdat ze ervoor in overlevingsmodus zaten. Terwijl de omgeving opgelucht is en zo snel mogelijk de knop omdraait, slagen veel patiënten daar niet onmiddellijk in en hebben ze vaak het gevoel er in deze periode alleen voor te staan.

Nu reeds veertien dagen lig ik zo goed als plat met een geblokkeerde rug, ik heb reeds zes beurten osteopathie achter de rug zonder enige vorm van beterschap, eerlijk, ik zie nu meer af dan tijdens mijn chemotherapie of zijn het mijn vroegere kwalen die me parten spelen en zijn deze nu extra uitvergroot door het herstel van mijn verschillende kankertherapieën.

Lang geleden dat ik nog iets zinnig probeerde te doen op mijn computer maar nu probeer ik toch een update te schrijven hoe het me vergaat na mijn laatste CT-torax scan waar ik het goede nieuws kreeg dat er geen metastasen meer zijn!

Oh, ja, ik typ deze tekst met mijn nagels in plaats van met mijn vingertoppen daar deze net zoals mijn tenen te pijnlijk zijn. Wandelen en fietsen zijn geen optie meer, althans toch niet ver! Dingen vastnemen, voelen, allemaal moeilijk, bijvoorbeeld een kleine harde korrel brood vastnemen is pijnlijk. Een tiental dagen na de laatste chemo is de miserie aan mijn handen en voeten begonnen, beschadiging van mijn zenuwstelsel oftewel perifere neuropathie. Klachten die hierbij kunnen optreden, zijn onder meer: verminderde tastzin (minder goed kunnen voelen), verminderd gevoel voor trillingen (vibratie), spierzwakte, het niet meer goed kunnen uitoefenen van functies van vooral de vingers (knoopjes dichtdoen), veranderd gevoel in handen en voeten (gevoel op watten te lopen), pijn in handen en voeten!

Mijn moreel betert er ook niet op, om u een idee te geven aan deze post ben ik een maand geleden begonnen. Wat ik vooral aan mede kankerpatiënten kwijt wil is dat je er terdege rekening moet mee houden dat er na alle therapieën een langzaam herstelproces volgt met een onzekere toekomst, zal het nog wel allemaal in orde komen, kan ik nog …? Vul zelf maar in, iets waar men normaal niet bij stilstaat is nu een regelmatige bedenking.

Ik hoor het velen zeggen: ‘Wees blij dat je een tweede leven hebt gekregen’, ‘Leef volop’, ‘Profiteer ervan’ maar de werkelijkheid is – voor sommigen althans – niet altijd zo rooskleurig. Tot de volgende!

Lees verder: Het is maar een prikje mijnheer