Insomnia

Geplaatst door Jos op 18/03/2016

Foto: liggend op mijn tuinstoel direct na thuiskomst.

Tijdens het inlopen van de cytostatica is Kelly langsgekomen, Kelly is een zeer joviale en goedlachse diëtiste waarbij ik me toch even beter voelde, zij is ook, net als ik geïnteresseerd in de psyche van de mens en dat leverde direct een hoop gesprekstof op, deed me echt deugd zo een leuk gesprek.

Hieronder beschrijf ik een nacht van zeer slecht slapen op de eerste dag van de mijn veertiendaagse kuur.

00:51, ik lig reeds negentig minuten in bed, doodmoe maar ik kan de slaap maar niet vatten. Er woedt een onrust in mijn hoofd, afkomstig van de intraveneus toegediende cortisone. Ja, ik weet het, dit heb ik bij elke nieuwe kuur maar het neemt niet weg dat dit vermoedelijk weer een lange nacht wordt. Ik probeer de tijd te doden met wat Patience en een flipperkast spelletje op mijn tablet. Uiteindelijk besluit ik toch een stukje tekst te schrijven voor mijn blog met tussen door pogingen tot slapen maar tot nu zonder resultaat. Ik warm dan maar even een glas sojamelk met een lepel honing, wie weet.

01:20 honing papje binnen en een nieuwe poging tot zzzzz.

01:50 slapen lukt me nog steeds niet, mijn gedachten slaan serieus op hol, ik voer gesprekken, leg mensen dingen uit, ga soms twintig tot dertig jaar terug in de tijd waar ik alsnog probeer oude problemen te analyseren. Kortom, niet ideaal om de slaap te vatten. Ik sta op en plunder de koekjeskast en leg me op de sofa, snoepen en een wetenschappelijk magazine lezen, heerlijk maar dat heeft zo zijn gevolgen, bijna negen kilo bijgekomen op drie maanden!

02:51 ondertussen terug in bed en zo moe dat ik opnieuw een poging tot slapen waag. Na een twintig minuten was het zover, zzzzzzzz tot…

06:45 wakker, waarna een toiletbezoek volgde. Maar hoera, heb toch twee uur dertig geslapen, lig ondertussen terug in mijn bed waar ik dit opschrijf.

Ondertussen is het zeven uur twintig en leg ik me terug te rusten in de hoop op nog wat slaap.

08:00 Patricia is ondertussen wakker maar ik blijf in bed nog wat nasoezen want fit voel ik me niet. Ben toch nog even in slaap gevallen wat zeer welkom is. De dagen hierna volgen er meerdere van niet wakker kunnen blijven. Vandaag om twee uur naar de dagkliniek voor het vervolg van de Folfox therapie en morgen wordt de bidon of beter de infuser met 5FU afgekoppeld door de thuisverpleging. Na deze kuur nog twee kuren te gaan, als er niets meer misgaat ben ik er half april mee klaar.

Verder lezen: Silver lining