De witten delven het onderspit

geplaatst door Jos op 29/01/2016

Het heeft weer niet zo mogen zijn,

Na een wat betere nachtrust vertrokken we richting ziekenhuis om mijn reeds met één week uitgestelde chemotherapie te hervatten.

Als eerste patiënt een tweepersoonskamer binnenwandelen geeft recht op het beste bed, in mijn geval het bed tegen het raam en voor Patricia een goede zetel in plaats van een stoel. Geluk zit soms in een klein hoekje.

Liesbeth, we kennen ze ondertussen als een goedlachse verpleegster, plaatste zoals steeds op een professionele wijze een naald in mijn poortkatheter waarna ze – als was ze een vampier – mijn bloed opzoog voor verdere labo-analyse.

Even later wandelde een wat ouder koppel binnen waarvan mevrouw behandeld werd voor longkanker. De heer was een zeer goed geconserveerde zeventiger en tevens een zeer toffe gesprekspartner. Vond het spijtig dat we het gesprek moesten afbreken maar we werden verwacht bij mijn oncologe.

Tijdens de consultatie bij dr. S. vertelde ze ons dat de waarde van mijn bloedplaatjes terug normaal zijn maar dat er een ander probleem is. De waarde van mijn witte bloedcellen is te laag om de chemotherapie verder te zetten. Het wordt opnieuw een week uitgesteld. Ik heb namelijk maar iets meer dan de helft van het minimum aan witte bloedcellen dat een mens behoort te hebben. Mijn waarde is momenteel 2500 terwijl het bij een gezond iemand ergens tussen de 4500 en 10.000 hoort te zijn.

Ben dus momenteel zeer vatbaar voor ziektes. Dr. S. vertelde verder nog dat ze gaat bekijken of ze de terugbetaling van medicatie die de aanmaak van witte bloedcellen bevordert kan motiveren naar het ziekenfonds toe. Ook vertelde ze dat ik in het vervolg sowieso maar tachtig procent van de cytostatica zal krijgen. Ik reageer veel te heftig op de toegediende cytostatica en dit reeds na de tweede kuur. Wij, Patricia en ik hopen toch dat ik deze Folfox kuur kan verder zetten daar dit momenteel de beste behandeling is tegen darmkanker.

Mijn eerste chemotherapie met 5FU welke ik in gecombineerde vorm onderging samen met de radiotherapie is ook vroegtijdig afgebroken na twee sessies wegens te veel bijwerkingen. Voor de rest wil ik jullie nog melden dat ik last heb van een niet aflatende moeheid en dat mijn geheugen me zwaar in de steek laat. Maar ook dat ik nog van geluk mag spreken want er zijn tenslotte veel zwaarder wegende zaken zijn die een mens in zijn levensloop kan meemaken en geloof me dat is een zeer lange lijst.


“Witte bloedcellen of leukocyten, (van het oudgrieks, witte cel) zijn cellen met een celkern die zich in het bloed bevinden. Ze maken maar een heel klein deel uit van de cellen in het bloed, op iedere witte bloedcel zijn er vele honderden rode bloedcellen, maar de witte bloedcellen zijn wel een stuk groter.

Ze vormen een belangrijk component van het immuunsysteem. Witte bloedcellen spelen ook een rol bij sommige allergische reacties, zoals een type I-allergie. Witte bloedcellen zorgen er tevens voor dat je ziektes voorkomt. Ze hebben gemiddeld een langere levensduur dan de rode bloedcellen (Bron: Wikipedia)”

Lees verder: J. en de zaak van de Hamse seriemoordenaar