De dag van mijn echografie onderzoek

Geplaatst door Jos vr, oktober 09, 2015 15:15:16

In de loop van de ochtend mezelf twee lavementen toegediend met mijn bevallige assistente Patricia om mijn rectum en het daarop aansluitende gedeelte dikke darm leeg te maken. Dit was nodig voor mijn echo-endografie onderzoek dat later op de dag zou plaats vinden.

“Nota: Bij dit onderzoek schuift een specialist via de anus een slang met een kleine camera in de endeldarm. Aan deze slang is ook een echo-apparaatje gekoppeld, waarmee de endeldarm van binnenuit op een beeldscherm zichtbaar wordt gemaakt. Met behulp van endo-echografie kan de mate van doorgroei van de tumor in de wand van de endeldarm worden vastgesteld. Tevens zijn de lymfeklieren in de directe omgeving van de tumor te beoordelen.”

Enkele uren later waren we wachtende in de wachtzaal van de Gastro-enteroloog. Onverwachts werden wij beidjes door de dokter gevraagd mee te komen naar de praktijkruimte. Dat was schrikken want ik moest normaal toch eerst het onderzoek ondergaan, slecht nieuws? Ze zei ons dat de behandelstrategie was gewijzigd! Bam! Uitzaaiingen naar lever, longen e.a. was mijn eerste gedachte! Maar ze stelde me snel gerust dat de CT-Scan een betere prognose toonde dan eerst met het coloscopie onderzoek bleek. Geen metastasen in hoofd, lever en longen.Endeldarmkanker foto

De tumor, zo bleek, zat niet in mijn endeldarm maar een paar centimeter hoger in de dikke darm wat op zich een veel betere prognose was. Oef, het stress niveau daalde naar normale waarden. We konden terug vrijelijk ademen, maar wat een emotie-carrousel was me dat! Dus het echo-endografie onderzoek en een reeds geplande NMR scan met contrastvloeistof werden geannuleerd.

Later zou blijken dat het behandelingsteam een naar mijn gevoel belangrijke inschattingsfout maakte. In eerste instantie was ik natuurlijk heel blij vermits de meesten onder ons zich zo’n onderzoek met een flexibel in de poep wel kunnen voorstellen, vermoed ik toch. Ook hier, leuk is anders! Nadeel was wel dat ik mezelf twee lavementen had toegediend en de bijhorende toiletbezoekjes moest ondergaan.

Tijdens ons verder gesprek vertelde ze dat een operatie zich opdrong waarna een consultatiedatum bij de chirurg werd vastgelegd voor de week erna. Eindelijk echte actie! Mijn vijand, Mr. Tumor zou operatief van mij gescheiden worden. Wees gerust, ik heb hem tot op heden nog niet gemist.

De week nadien waren we in gesprek met de chirurg waarbij hij uitlegde wat en hoe de operatie zou verlopen. Een kijkoperatie gecombineerd met een verticale incisie onder mijn navel. Een tijdelijke stoma was mogelijk maar hij zou gaan voor geen stoma. De ware omvang van zo’n tumor is echter pas zichtbaar tijdens de operatieve ingreep via een visuele inspectie door de chirurg.

De operatiedatum werd vastgelegd op 5 augustus 2015 en om 16u binnen daags voor de operatie. De dag nadien om 07u30 volgde de ingreep als eerste patiënt die dag. Een verblijfsduur van ongeveer zeven dagen werd vooropgesteld.

Lees verder: Operatie